Top

Over Sultanstrail

Volg de voetsporen van de sultan!

 

De Sultan's Trail, een Europees, historisch langeafstandswandelpad van Wenen naar Istanbul.  

Hou jij van wandelen, cultuur, natuur en geschiedenis? Ontmoet je graag mensen met verschillende culturele achtergronden, jong en oud? Kom dan mee op de Sultan’s Trail: een prachtige historische wandel- en fietsroute van Wenen naar Istanbul!

Ook dit jaar zullen we weer met velen op pad zijn op deze route. Op onze site vind je informatie over deze avontuurlijke tocht en over onze organisatie, stichting Sultan’s Trail. We wandelen trouwens ook in Nederland! In onze maandelijkse nieuwsbrief lees je er meer over.


De Sultanstrail is vernoemd naar Süleyman Kanuni, sultan van het Ottomaanse rijk.Hijbezette in 1521 Belgrado en bracht daarmee een groot deel van het huidige Servië onder Ottomaans bestuur. In 1526 versloeg hij het leger van koning Louis II van Hongarije en Bohemen in een twee uur durende veldslag bij Mohacs. Drie jaar later, op 10 mei 1529, vertrok hij opnieuw naar het westen en zijn leger bereikte na een zware tocht van vier maanden, als gevolg van regen en overstromingen, de stad Budapest. Eind september ging hij verder naar Wenen. Ondanks de matige kwaliteit van de Weense stadsmuren bleken ze bestand tegen zijn verzwakte leger. Na een beleg van drie weken trok Süleyman zich terug naar Budapest om in 1532 opnieuw een poging te wagen. Hij bereikte toen de stad Koszeg in Hongarije (80 km van Wenen), die zich na drie weken belegering overgaf. 


Na een 11-jarige onderbreking besloot de sultan op 60 jarige leeftijd nog eenmaal zijn leger persoonlijk aan te voeren richting het westen. Op 7 september 1566 stierf hij onderaan de stadsmuur van Szigetvar in Hongarije, één dag voordat de stad zich overgaf. De sultan werd in eerste instantie onder zijn tent begraven. Pas later werd zijn lichaam naar Istanbul vervoerd, waar hij naast zijn vrouw Hürrem Sultan werd begraven.

In tegenstelling tot zijn gewelddadige verleden is de Sultan's Trail nu een pad van vrede. Het begint bij de Stephans Dom in het centrum van Wenen. De klokken van deze kerk zijn gemaakt van het omgesmolten ijzer van de Ottomaanse kanonnen. Het pad eindigt bij het graf van de sultan achter de Süleymaniye moskee in Istanbul.


De Sultan's Trail maakt op sommige plekken gebruik van bestaande Europese langeafstandspaden, waaronder delen van de E8 en de Donauweg. Alle mensen die over de Sultan's Trail liepen delen dezelfde mening: "Het was soms pionieren maar de ervaring was erg authentiek. De vele natuurlijke en historische hoogtepunten, het afwisselende landschap en de gastvrijheid van de lokale bevolking droegen hier in grote mate aan bij".

De route is nog volop in ontwikkeling. Elk jaar worden de gekozen tracé’s nagelopen en waar nodig aangepast en worden alternatieven verkend. Nieuwe overnachtingsadresjes worden verzameld en de lijst met overnachtingsmogelijkheden bijgesteld.

Avontuurlijk ingestelde wandelaars kunnen met behulp van het beschikbare materiaal de route volgenen hun dagplanning maken.
Het ligt in de bedoeling om in een latere fase de route, in overleg met lokale autoriteiten en vrijwilligers, systematisch te gaan bewegwijzeren. Zover is het nog niet. Wat niet wegneemt dat langs route de turquoise blauwe pijl van de Sultan’s Trail aangetroffen kunnen worden. Regelmatig zijn enthousiaste wandelaars op weg om deze markeringen aan te brengen.


De Sultan’s Trail wordt ontwikkeld door vrijwilligers, met private financiering.

U kunt dit initiatief steunen met een donatie op rekeningnummer:
NL60 TRIO 0254640060 (BIC TRIONL2U)
tnv “Stichting Sultan’s Trail”.

U kunt ons bereiken op:
Stichting Sultan’s Trail
Hagestraat 10
2011 CV Haarlem

 

@